20 Nisan 2010 Salı

Peynirli Pogaca (cheese pastry)

Diyet boyunca hic birsey yapmayacagim dedikce esimin israrlari uzerine,bu pogacayi yaptim.Esim cok ama cok hamur isleri ve tatli seven bir insandir.Onun yaninda bende demleniyorum desem kizmazsiniz bana degilmi?:)


















Malzemeler:
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1/4 su bardağı su
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
İçi için:
  • Yarım demet maydanoz
  • 250 gr beyaz peynir
Üzeri icin:
  • 1 yumurta sarısı
Yapilisi:
  1. öncelikle sütü ve suyu karıştırıp biraz ılıtın. Elinizin dayanabileceği kadar bir ısı olsun. . Sonra bu suyun içine toz şekeri ekleyip karıştırın. Bu karışımı hamuru yoğuracağınız kaseye alıp içine kuru mayayı ekleyin ve üzerini temiz bir bezle örtün. 15 dakika kadar mayanın kabarmasını bekleyin. Kabaran mayanın içine geri kalan malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 45 dakika bekletin. Bu arada hamur mayalanmis olacaktır.
  2. Hazırladığınız hamurdan küçük küçük bezeler alıp elinizle açın. İçine peynirli harcı koyup yuvarlak şekilde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.  Bu şekilde de 15 dakika bekletin.
  3. 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun!......

Kucuk bir gezi & Windsor Kalesi(Castle)

Herkese merhabalar uzun bir ara verdim istemedende olsa en sonki yazimda diyette oldugumu belirtmistim.fakat pek basarili bir diyet diyemeyecegim sadece 1 kilo vererek dondum araniza bunada sukur hala devam etmekteyim,ama diyet olarak degil saglikli beslenme olarak:)))

Size iki hafta once esimle gittigimiz Windsor Kalesinden bahsetmek istiyorum.Bizim icin cok guzel bir gundu kendimi Istanbul'da Rumeli Hisari'nda hissettim bu kale o duyguyu yasatti bana, Istanbul benim ilk yarim derler ya benim icinde oyle.10 yil yasamistim istanbul'da cocuklugum orada gecti.Neyse lafi uzatmayayim!........

Dünyanın en eski ve en büyük kalesi olan Windsor Kalesi, kraliçenin resmi konutudur.Kralice hafta sonlari burada kaliyor ve resmi torenlerini burada gerceklestiriyor. İngiltere'nin 900 yıllık tarihine şahitlik etmiştir. Kale 268 tenis sahası büyüklüğündedir. 1992 yılında kalede çıkan yangın, yaklaşık 100 odaya zarar vermiştir. Şans eseri bu odaların bir çoğu boş olduğundan, kraliyet sanat koleksiyonunda bulunan paha bicilmez herhangi bir eser zarar gormemıstır. Kalede Rembrandt, Rubens, Canaletto,Leonardo da Vinci Gainsborough gibi sanatcıların eserleri bulunmaktadır. Yine kalede yer almakta olan Kraliçe Mary'nin oyuncak bebek evi, dünya üzerindeki en ünlü oyuncak bebek evi olma özelliğini korumaktadır. Buckingham Palace maketi gercegini yansitacak kadar gercekciydi, oyuncaklari karanlik, isigin cok az oldugu bir yerde sakliyorlarki zamana ve gunes isiklarina maruz kalmadan korunmasini sagliyorlar.Malesef fotograf cekemedim kalenin icerisinde cekim yasak oldugu icin.Biz cok buyulendik ama ne kadarda buylensemde bizim eserlerimiz, mimarimiz sanki baska yerde yok gibi cokmu egoistim ne:))) memleketi ozledim ondandir.


















































Kalenin icinde bulunan St.George's Chapel gittigimiz gun acik degildi malesef.....




























 

     

  Kalenin diger girisinde bulunan uzun yuruyus yolu,                        

7 Nisan 2010 Çarşamba

Sebit Mantisi ve Diyet !.....(mantissa of Sebit)

Evet yanlis duymadiniz diyetteyim!cok zorlu bir donem beni bekliyor ama sonunda mutluluk var boyle olunca herseye katlanabiliyorum.

Sebit mantisi'ni onceden yapip resimlemistim sizler icin, cok kolay cok lezzetli afiyet olsun!.....


















  • Sosu icin:
  • 300gr kiyma
  • 4-5 kasik zeytinyagi
  • 3 orta boy sogan
  • 2 su bardagi rendelenmis domates veya 1 konserve kutusu dogranmis domates(ben bu sefer bunu kullandim).
  • 5-6 sivri biber
  • bir su bardagindan biraz az sicak su tuz,karabiber
  • pulbiber

  • hamuru icin:
  • 5 tane hazir tortilla yani lavas ekmegi
  • eger ben kendim yogurup yapmak istiyorum diyorsaniz.
  • hamuru icin:
  • 3 su bardagi kepekli un ve 1.5 su bardagi beyaz un 10 gramcik yas maya
  • biraz tuz ve alabildigi kadar ilik su hamurun durumuna gore azaltip cogaltabilirsiniz.

  •  Hazirlik:
  • once sos yapilacagi icin once sosun tarifini vereyim.
  • soganlari incecik dograyin ve siviyagda biraz kavurun daha sonra biberleri dograyin ve onlarida soganlarin icine atinki buharinda pissin.kiymayi ekleyin birkac kez cevirin sicak suyu ekleyin yarim saat kaynatin suyunu cekene kadar en sonuna tuz,karabiber ve pul biberide ekledikten sonra sosunuz hazir olcak.
  •  Hazirlanisi:
  • bir kabta un,maya,ilik su ve tuzla bir hamur hazirlayin.hamurdan 1.5 yumurta buyuklugunde 20 tane bezeler ayirip kepekli un yardimiyla bu bezeleri tabak buyuklugunde yufkalar acarak bunlari teflon tavada yada sacda pisiriniz.
  • hazir tortilla(lavas)kullanacaksaniz bunlarida teflon tavada 2 tarafli isitin.
  • aralarina yapmis oldugunuz sostan koyarak 4 veya 5 kat yapin.
  • bir tavada 2-3 kasik siviyag veya tereyagla mix yaparakta olabilir 2-3 kasik su 2 kasik salcayi ve kirmizi biberi kizdirin.yapmis oldugunuz sebit mantisinin uzerine sarimsakli yogurt ve bu sosu eklerseniz super olur.arzuya gore kekik,nane ve sumakta kullanabilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

4 Nisan 2010 Pazar

Kolay Su Boregi (sodali borek)

Bir kac gundur yorucu gunler geciriyorum.Canim esim sevdicegim rahatsizlandi biraz malum havalar cok degisken oldu.Bu degiskenlik biz insanlarida cok fazla etkiliyor cok cabuk hasta olabiliyoruz.Esimde usutmus baya cok sukur ki bugun biraz daha iyi,Rabbim tum hastalara acil sifalar versin.

Bende bu yogunlugun icinde bir borek patlattim yumusak yumusak yedik.Bakalim begenecekmisiniz?Biz cok begenerek yedik tarif portakal agaci Hatice'ye aittir.

















malzemeler:
  • 250 gr az yağlı beyaz peynir
  • 1 su bardağı doğranmış maydanoz
  • 4 adet yufka
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 sise  maden suyu 
  • 2 yumurta
hazırlanması:
  •  iç malzemeyi hazırlamak için peyniri ezip doğranmış maydanozlarla karıştırın.
  • dikdörtgen bir fırın tepsisini veya 30 cm yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. 1 yufkayı bütün olarak tepsiye serin. (yufka tepsinin kenarlarından dışa doğru sarkacaktır.)
  •  ikinci yufkayı ikiye bölün. her bir parçayı kırıştırarak tepsiye eşit şekilde serin. üçüncü yufkayı da ikiye bölün. bu defa sadece bir yarısını tepsiye serin.
  •  peynirli ve maydanozlu için tamamını tepsideki 2,5 yufkanın üzerine yayın.
  •  üçüncü yufkanın kalan yarısını peynirli için üzerine kırışık olarak serin. son yufkanın kenar kısımlarını genişçe koparıp orta kısmını bütün olarak bırakın.
  •  kopardığınız kenarları parça parça tepsiye yayın. tepsinin en altına serdiğiniz ve dışına sarkan yufkayı iç tarafa çevirip tepsinin şekline göre katlayın.
  •  ortası kalan yufkayı tepsiye serin. kenarına taşan kısımları böreğin altına sıkıştırın. böreği kuru halde iken istediğiniz büyüklükte dilimleyin.
  •  tereyağını eritin. sırasıyla 2 şişe maden suyunu ve 2 yumurtayı ekleyin. (önce yumurtaları eklerseniz tereyağının sıcaklığıyla pişerler.) bir tel yardımıyla çırpın. karışımı kesilmiş yufkaların üzerine gezdirin. en az 1 saat oda sıcaklığında bekletin.
  • önceden ısınmış 200C fırında 30-40 dakika pişirin. (maden suyundan dolayı üzerleri tam kızarmayacaktır.)
                                                                     Afiyet olsun!..........